Véglegessé váltak a 2018-as cafeteria szabályai. A jó hír az, hogy az idei juttatásokból semmit sem vettek el, és semmit sem módosítottak a dolgozók számára hátrányosan, ráadásul valamennyit bővültek is a választási lehetőségek – írja a Blikk.

A januári 2,5 százalékos járulékcsökkentés jótékony hatásai a béren kívüli juttatások közé is begyűrűzik. Több népszerű cafeteriaelem adótartalma közel három százalékkal, 43,66 százalékról 40,71 százalékra csökken.

Így a rendkívül népszerű Erzsébet-utalvány, a munkahelyi étkeztetés, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás és az egészségpénztári hozzájárulás választása esetén több maradhat a munkavállalóknál, mint idén.

– Idén egy munkavállaló átlagos cafeteriakerete bruttó 370 ezer forint volt, vagyis 5400 forinttal járnak jobban az adóváltozások miatt – számolta ki a Blikknek Fata László cafeteriaszakértő.

Fata László, cafeteriaszakértő

– Még jobban megéri adómentes juttatásokat választani, ahol egy teljesen új elemet vezettek be. Januártól a munkáltató adómentesen tudja támogatni munkatársaik diákhitel-törlesztését. A jogszabály szerint a törlesztőrészlet nagyságáig, de legfeljebb a minimálbér 20 százalé­káig, vagyis 27,6 ezer forintig adható ez a támogatás – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki szerint akinek diákhitele van, annak érdemes lesz ezt a lehetőséget választani.

A tavaly bevezetett adómentes albérleti támogatások szabályain is módosítottak, hogy még tágabb kör számára is elérhetővé váljon. Már határozott idejű munkaszerződés esetén is lehetővé válik ez a munkavállalók mobilitását elősegítő támogatási forma. Emelkedik a keretösszeg, jövőre már akár havi 82,6 ezer forintot is elérheti a hozzájárulás, míg idén havi 51 ezer volt a plafon.

– A cégek egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt, a lakhatási támogatás segítségével távolabbról is tudnak munkatársakat magukhoz csábítani, mivel albérlettel kiválthatják az ingázást – magyarázta Fata László, aki szerint ezzel lehet serkenteni az országon belüli mobilitást.

Egészségmegőrzés a slágerelem

Egy novemberi felmérés szerint a legnépszerűbb béren kívüli támogatási formák az egészségmegőrzési célú támogatások voltak. Utána az iskolakezdési támogatás áll, majd az üdülés, pihenés. Az étkezési támogatások csak ezután következnek a sorban.

Forrás: Blikk