Kinél kell figyelembe venni a rehabilitációs hozzájárulásnál szükséges létszámszámításnál a kölcsönzött munkaerőt, illetve mi a szabály a szakképzőiskolai tanulóra? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt az adozona.hu-n.

Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég esetében a rehabiltációs hozzárulásnál az éves átlagos statisztikai állomány létszám számításánál, illetve a kkv-minősítés esetén a foglalkoztatottak létszámának meghatározása során kinél kell figyelembe venni a kölcsönzött munkaerőt: a kölcsönbe vevőnél vagy a kölcsönbe adónál?

 A felvetett problémára a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011. évi CXCI. törvény 23. § (4a) bekezdésének alkalmazása nyújtja a megoldást. Az említett jogszabályi hely alapján munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönvevőnél kell a rehabilitációs hozzájárulás alapjául szolgáló statisztikai létszám számítása során figyelembe venni.

Ugyanakkor a kölcsönbeadó nyilatkozhat úgy is (a kölcsönbevevőnek), hogy a kölcsönbeadott munkavállalók nála kerülnek figyelembe vételre

Milyen esetekben nem kell beszámolni az átlagos statisztikai állományi létszámba a tanulószerződéssel rendelkező tanulókat? Kereskedelmi egységben 4 tanulónk van, bolti eladónak tanulnak, egy elsőéves, a többiek másodévesek. Ösztöndíjat a kamarai tanulószerződésben meghatározottak szerint kapnak. 23 munkaviszonyban álló dolgozó és 4 tanuló van, aggódunk, mert a rehabilitációs hozzájárulás nagyon magas összeg.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011.évi CXCI. törvény 23. § (4) bekezdése értelmében a rehabilitációs hozzájárulás vonatkozásában létszámon a KSH munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell érteni.

Az említett útmutatót a főbb munkaügyi statisztikai fogalmakról és azok definícióiról szóló 3/2010. (IV. 2.) KSH közlemény mellékleteként találhatjuk meg. Ennek 1.1.6. pontjából, illetve 2. számú függelékének A) táblázata értelmében a tanulószerződéssel rendelkező szakképző iskolai tanuló – ha csak a tanulószerződés alapján a kötelező, illetve kiegészítő juttatásban részesül, figyelmen kívül hagyható a létszám meghatározása során.

Ugyanakkor, ha a szakképző iskolai tanuló, a tanulói szerződés alapján a gyakorlati képzését biztosító munkáltatónál már normál munkarendben és munkakörére általános, a munkaidő hosszától függő minimálbért elérően munkadíj ellenében munkát végez, beszámítandó.

Forrás: adozona.hu