Rengeteg energiát vesz el a rendőrségtől a déli határ őrzése, ez pedig már az ország többi pontján is érezteti hatását. Kőbánya jegyzője például arról ír az egyik hivatalos beszámolójában, hogy „a közelmúlt eseményeivel összefüggő megnövekedett feladatmennyiség (fokozott határvédelem, FINA-világbajnokság), valamint az állandósult létszámhiány rendkívüli mértékben terheli a rendőrség állományát”.

– Több ezer rendőr lát el szolgálatot a szerb–magyar határon, ráadásul jó részük távolról, más megyékből lett átvezényelve a déli területekre – mondta a Magyar Nemzetnek Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. – Az átvezényelt rendőröknek az eredeti rendőrkapitányságukon is lenne dolguk, így viszont az ott maradóknak kell elvégezniük az ő munkájukat is – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a megnövekedett feladatigények miatt sokan túlóráznak.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára

Ezt támasztják alá a Pintér Sándor belügyminiszter által közölt adatok is, amelyek szerint az elmúlt években drasztikusan nőttek a túlóraköltségek. 2014-ben például még 7,53 milliárd forint ment el a hivatásos állomány túlszolgálatára, az összeg 2015-ben 13,47 milliárdra ugrott, majd 2016-ban pedig csúcsot döntve, 16,57 milliárdnál állt meg. Az idei év első felében már 11,1 milliárd forintnál, azaz 4,33 millió túlóránál tartunk. A helyzeten az sem segít, hogy a menekültválság kirobbanása óta folyamatosan toboroznak embereket határ menti szolgálatra, a teljes állománylétszám pedig két év alatt több mint kétezer fővel növekedett.

Pontosan nem tudni, hogy hány rendőr teljesít szolgálatot a déli határon, a rendőrség ugyanis erre vonatkozó kérdéseinkre nem válaszolt. Az viszont biztos, hogy a jelenleg nagyjából 32 ezer fős állományból több ezren dolgoznak a migránsok megállításán. A 2015-ben kezdődő roham azonban jócskán csökkent, az elmúlt 30 napban mindössze 221 menekültet fogtak el a határ magyar oldalán. Beszédes Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó korábbi tájékoztatása is: míg 2015-ben több mint 177 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, addig 2016-ban 29 432-en, 2017-ben pedig mindössze 2226-an.

Szabó Krisztián kőbányai jegyző arra is kitért a térfigyelő kamerák eredményességéről szóló beszámolójában, hogy a X. kerületi felügyeleti központban jelenleg 22 operátor dolgozik, ám közöttük igen nagy a fluktuáció az alacsony – minimálbér körüli – fizetés miatt. Pedig feladat lenne bőven, mert – mint ahogyan arról több alkalommal is beszámoltunk – a kerületben, és különösen a Hős utca környékén egyre nagyobb gondot okoz a bűnözés. A rendőrség tájékoztatása szerint a környéken május és október között 85 esetben intézkedtek kábítószer birtoklása miatt, kábítószer-kereskedelem miatt hétszer, míg új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt szintén hét esetben. A rendőrség szerint egyébként nincs gond a létszámmal, tájékoztatásuk szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság „a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja a főváros közrendjét és közbiztonságát”.

Forrás: Magyar Nemzet