Tizenhetedik alkalommal készült el a Legjobb Munkahelyekről szóló felmérés, tanulságos eredmények születtek – írja a HVG.

Egyre kevesebb magyar elkötelezett a munkahelye iránt – derül ki az Aon Hewitt legjobb munkahelyekről szóló felméréséből. Ma egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 60 százaléka elégedett: elkötelezettek a cég iránt, nem fontolgatják a távozást, és akár ajánlanák is munkahelyüket másoknak. Ez az arány folyamatosan csökken, ám még magasabb a szintén csökkenő európai átlagnál, amely 58 százalékos.

A dolgozói elkötelezettséget a munkahelyen eltöltött idő is befolyásolja: 3-5 év között nemcsak a karrierrel a legkritikusabbak a munkavállalók, hanem az elkötelezettség szintje is ekkor a legalacsonyabb. Azoknak, akik kevesebb mint 3 hónapja vannak egy cégnél még 71%-a elkötelezett, ám ez a kezdeti lelkesedés 3-5 év múlva jócskán lecsökken, ekkor már csak a dolgozók kicsivel több mint felénél tapasztalható az elkötelezettség.

A 25 év alatti fiatalok sokkal kritikusabbak, és mindössze 55%-uk elkötelezett, ők könnyebben tovább is állnak. Az 55 év felettiek viszont átlag felett elkötelezettek, inkább a stabilitásra törekednek. Ugyanakkor kevésbé érzik elfogadónak a munkahelyi kultúrát, márpedig ez fontos pontja lehet a hosszabb távú foglalkoztatásnak, és a különböző generációkkal való közös munka sikerének.

Az elkötelezettség csökkenését az is magyarázhatja, hogy a megkérdezettek az előző évhez képest még könnyebbnek látják az álláskeresést, és kevésbé tartanak a jelenlegi elvesztésétől is. Míg tavaly a megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy könnyen talál munkát, idén már 56% vélekedett így. Ha a férfi-női különbségeket elemezzük, akkor azt látjuk, hogy a férfiak sokkal magabiztosabbak a munkaerőpiacon, és kevésbé félnek, hogy elveszítik állásukat.

Bár a munkaerőhiányra a szervezetek a bérek emelésével reagáltak, a dolgozók még mindig kritikusak azzal kapcsolatban, hogy a bérezésük a teljesítményükkel arányos-e. Az mindenesetre jó hír, hogy pozitívabban látják, mint a tavaly – 9 százalékpontos emelkedéssel 46%-uk mondta, hogy elégedett – de ez az elkötelezettségre nem volt hatással.

Ami a legjobb munkahelyeket érinti: sok múlik náluk a felsővezetésen, a munkavállalóik 82%-a értékeli úgy, hogy a felsővezetés jól irányítja a vállalatot, és 73%-uk szerint a szervezet felkészült a jövőre, kellő erőforrást és időt fordít arra, hogy a jövőben is sikeres legyen.

A 17. alkalommal, 95 cég ötezer munkavállalója körében végzett felmérés idei díjazottjainak kétharmada 250 fő alatti vállalat lett. A legjobbak közé a gyógyszeripar és a kereskedelem mellett az IT, a termelés és a pénzügyi szolgáltatás területén működő cégek kerültek.

 A 250 fő alatti kategóriában Aon Legjobb Munkahelyek:

AbbVie Gyógyszerkereskedelmi Kft.

ARM Hungary

Dél-100 Kft.

Faulhaber Motors Hungaria Kft.

Fétis Kft.

Gránit Pólus Csoport

Hilti Hungária Kft.

HRP Europe Kft.

MKB-Euroleasing, az MKB csoport tagja

PepsiCo Magyarország (FÁÜ Zrt.)

A 250 és 1000 fő közötti cégek legjobbjai:

B.Braun Avitum Hungary Zrt.

EuroFamily

GlaxoSmithKline Biologicals Kft.

JYSK Kft.

Az 1000 főnél többet foglalkoztató cégek:

DECATHLON MAGYARORSZÁG

A nemzetközi mérések magyarországi díjazottjai:

Imperial Tobacco Magyarország Kft.

profession.hu

Forrás: HVG