A minimálbér 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal nőhet 2018-ban – erről is beszéltek a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogy megyei képviseletének ülésén. A szakemberek azonban úgy vélik, nem lesz elég év elején emelni a béreket, év közben is szükség lesz erre a bérfeszültség miatt. Emellett a december 24-ét is szabadnappá nyilvánítanák, ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek – írja a Somogy TV.

Megkezdte az őszi ülésszakát a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogy megyei képviselete. A napirendi pontok közül az első helyen a 2018-as béremelés szerepelt.

Svajda József

Svajda József, elnök, Somogy megyei képviselet, MSZSZ:

A Versenyszféra Konzultációs Fórumában, a VKF-ben a tárgyaló felek újra átnézik ezt az évet. Ugyanis a kétéves megállapodásban van egy olyan kitétel, hogy ha kedvezőek a mutatók, a GDP meghaladja a 4 százalékot, ha a bérek 11,4 százalékot bruttóban meghaladnak, akkor le kell ülni és újra átnézni a megállapodást.

Ennek értelmében akár még nagyobb béremelésre is számíthatnak a dolgozók.

Svajda József, elnök, Somogy megyei képviselet, MSZSZ:

8 százalék újabb minimálbéremelés és 12 százalék garantált bérminimum, valamint, ha jók az eredmények, akkor a munkaadóknak csökkenteni fogják fél százalékkal a szociális hozzájárulást. Ez mindkét félnek jó hír.

A másik kérdés a bérfeszültség mérséklése. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a 30 éve egy munkahelyen dolgozó kevesebb bért kap, mint az újonnan felvett munkás. Ennek a legtöbbször az az oka, hogy nehezen találnak csak megfelelő szakképzettségű munkaerőt. De megoldást jelentene a törzsgárda rendszerének a kialakítása is. A kezdeményezés célja az lenne, hogy különböző kategóriákba sorolnák be a dolgozókat annak függvényében, hogy ki mióta dolgozik egy adott munkahelyen.

Svajda József, elnök, Somogy megyei képviselet, MSZSZ:

Időközben is kell bért emelni. Eddig azt tettük, hogy év elején megegyeztünk. Ebben az évben 10, 12, 18, 20 ilyen mutatónk volt, és akkor mindenki elült és élvezte az emelést. Aztán nyár végére kiderült, hogy nincsen munkaerő és kénytelenek a munkaadók munkaerőt toborozni.

A szakszervezet egyik kezdeményezéséről is tárgyaltak ma Kaposváron. December 24-ét szabadnappá kell nyilvánítani - mondta Svajda József.

Svajda József, elnök, Somogy megyei képviselet, MSZSZ:

Fontosnak tartjuk, hogy legyen még egy szabadnap. Ugye, van már egy, a Nagypéntek, sokan össze is keverték, hogy erről döntött a kormány. Ha szakrális területről is közelítjük meg, akkor éppen olyan fontos dolog a születés, mint a feltámadás. Nekünk az a lényeg most, hogy a hálózatunkon keresztül fogunk gyűjteni.

A több szabadnappal javulna a dolgozók teljesítménye - tette hozzá Svajda József. Ennek érdekében hamarosan aláírásgyűjtésbe is kezd a szakszervezet.

Forrás: Somogy TV