Nem igaz, hogy a pedagógus szakszervezetek kérték, hogy az évekkel ezelőtt beígért béremelés utolsó, ötödik lépcsője differenciált legyen - így reagált a Klebelsberg Központ elnökének csütörtöki nyilatkozatára a Pedagógusok Szakszervezete.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a csütörtöki Magyar Időknek úgy nyilatkozott: a szakszervezetek javaslatára döntött a kormány, hogy a szeptemberi béremelést differenciálhatóvá teszi, vagyis nem minden pedagógus kap emelt bért.

Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) reagált Solti Péter nyilatkozatára, blogjukon azt írják, „a Pedagógusok Sztrájkbizottsága (benne a Pedagógusok Szakszervezete) soha nem kérte, így soha nem is érthetett egyet azzal, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszere - minden egyeztetés nélkül - öt részre tagolt ütemének utolsó része elmaradjon”. A követeléseik között a közoktatásban biztosított „pótlék” visszahozatala, a minőségi munkavégzés elismeréséhez szükséges anyagi és jogi feltételek megteremtése szerepelt. 

Hozzáteszik: sztrájkbizottság ezt a lehetőséget kifejezetten elutasította, rámutatva: alkotmánysértő, mert visszamenőleges szabályozást jelent. „A Pedagógusok Szakszervezete a leghatározottabban kérte Palkovics László államtitkárt: intézkedjék, hogy a szeptembertől esedékes illetményemelés differenciálása elmaradjon, és minden pedagógus kapja meg a kormány által korábban megígért illetményemelés utolsó, ráeső összegét” - írják.

A Pedagógusok Szakszervezete emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés 2016. július 13-án - előzetes egyeztetés nélkül - döntött arról, hogy elmarad az illetményrendszer bevezetésének utolsó, 2017 szeptemberétől esedékes ötödik szakasza.

Forrás: eduline.hu