A munkaerőhiány miatt egyre több cég választja a munkaerő-kölcsönzést, de az így elérhető alkalmazottak száma nem nőtt már tavaly a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. szerint – írja a tozsdeforum.hu.

A legtöbbjük fizikai munkakörben dolgozik

A cég pénteki közleménye idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikáit, amelyek szerint tavaly 6300 cég vette igénybe a munkaerő-kölcsönzést, ami éves alapon 26 százalékos növekedést jelent.

A kölcsönzött dolgozók 90 százaléka fizikai munkakörben vállalt állást és elsősorban a feldolgozóiparban - főleg gépek, gépi berendezések, fémfeldolgozási termékek gyártásában -, 10 százalékuk pedig szellemi foglalkoztatottként ügyintézői, ügyviteli állásokban helyezkedett el.

Az építőipar és vendéglátás egyre jobban támaszkodik erre

2015-höz képest megduplázódott a kölcsönzött munkaerőt igénybe vevő építőipari, illetve vendéglátóipari cégek száma, így a kölcsönzött munkaerőt már nem csupán szezonális munkákra keresik, ráadásul foglalkoztatási helyzetük is évről évre javul: tavaly már 83 százalékuknak kínáltak határozatlan idejű munkaszerződést, a teljes állásban dolgozók aránya 87 százalékról 92 százalékra emelkedett, 9,3 százalékukat pedig idővel saját állományba vették át - írták.

A Trenkwalder ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a munkaerő-toborzás a jobb elhelyezkedési lehetőségek miatt egyre nagyobb kihívás a cégek számára - olvasható a közleményben.

Forrás: tozsdeforum.hu