Egyre biztosabban körvonalazódik Szlovákiában a 13. havi fizetés koncepciója. A tervek szerint a június 15-én kifizetendő 13., sőt 14. havi fizetést (utóbbit december 15-én fizetnék) a kormánykoalíció egyik tagja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) erőlteti, de a vezető kormányerő, a Robert Fico vezette Smer (Irány) párt is lassan magáévá teszi. Miután a hét elején az egy hónapja tartó kormánykoalíciós válság vihara elült, ismét előtérbe került a kérdés. A pénzügyminisztérium nyomására azonban sokat finomítottak a 13. havi fizetés koncepcióján: egyrészt nem lesz kötelező érvényű (részben az állami alkalmazottak miatt, hiszen a többletbér alaposan megterhelné az állam és az önkormányzatok kasszáját), másrészt nem lesz teljesen adómentes - olvasható a Világgazdaságban.

A legutóbbi elképzelés szerint csak a mindenkori minimálbér nagyságáig lesz adó- és járulékmentes a 13. és a 14. havi fizetés (már ahol bevezetik). Ez most 435 euró, és mintegy 200 eurónyi adó- és járuléktehertől mentesül az ekkora többletbért nyújtó munkaadó. A minimálbér és a teljes bér közötti különbségre már nem vonatkozik adókedvezmény. Pontos számítások még nem láttak napvilágot arról, mekkora többletterheket róna a 13. havi fizetés a vállalkozókra és az állami szférára, az azonban biztos, hogy legkorábban 2019-ben vezetnék be.

Felmerül a kérdés, hogy mi értelme van a 13. havi fizetésnek, ha már most tudható, hogy nem lesz kötelező. Egyrészt azért, mert a részleges adómentesség valóban vonzerőt jelent a munkaadók számára, másrészt napjainkban, amikor nagy a verseny a képzett munkavállalóért, nem mindegy, melyik cég vagy intézmény nyújt 13., esetleg még 14. havi fizetést is. Az Aktuality.sk szlovák hírportál adatai szerint van mozgástér a 13. havi fizetés megvalósítására, Szlovákiában ugyanis az ország termelékenységéhez viszonyítva kimondottan alacsonyak a bérek. Ha az uniós termelékenység átlagát 100-nak vesszük, akkor a görög és a cseh adat 80,8 százalék, a portugál 77,7, a szlovén 82,4, a szlovák pedig 81,9 százalék. Azaz Szlovákia termelékenységben ezeket az államokat (Szlovénián kívül) mind lekörözi, miközben a bérek terén az utolsó helyen áll. Szlovákiában 944 euró az országos átlagbér, Csehországban már túllépte az 1000 eurót, a görög, a portugál és a szlovén átlag pedig 1500 euró
fölött mozog.

Forrás: Világgazdaság