Bár a jogszabályok minden feltételt megteremtettek, a munkáltatók alig élnek az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, és rendkívül kevés közmunkás áll napszámosnak – írja az mfor.hu.

A kormány fókuszába egyre nagyobb hangsúllyal kerül a közfoglalkoztatottak létszámának csökkentése és az elsődleges munkaerőpiacon történő munkavállalás elősegítése. Ennek egyik formája volt az, hogy megteremtették az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeit biztosítva azt, hogy a közfoglalkoztatottak ha eleinte csak átmeneti időre is, de tudjanak munkát vállalni az elsődleges munkaerőpiacon. Semmi nem zárja ki azt ugyanis, hogy a szezonális, átmeneti munkából végül stabil, határozatlan időtartamú munkavállalás legyen. Éppen ezért már ennek szellemében tervezik a közfoglalkoztatási programok létszámát is.

„A munkáltató minden év május 1-je és október 31-e között bejelentheti munkaerőigényét közvetlenül annak a településnek a polgármesterénél, ahol a tervezett foglalkoztatás helye található. Az előre jelzett igények alapján a járási és megyei kormányhivatalok a foglalkoztatókkal egyeztetve úgy tervezik a mezőgazdasági idénymunkák idején a közfoglalkoztatási programok létszámait, hogy a jelzett mezőgazdasági idénymunkák elvégzésére kellő számú munkaerő álljon rendelkezésre” - tájékoztatta a Belügyminisztérium az mfort.

Hiába azonban az adott feltételek, a munkáltatók nem igazán érzik szükségét annak, hogy közmunkásokkal dolgoztassanak - annak ellenére sem, hogy a mezőgazdaságot sem kíméli a munkaerőhiány.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2016-ban mindössze 29 foglalkoztató jelentette egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó munkaerőigényét az illetékes foglalkoztatási szerveknek. A 2017-es évre vonatkozó igény mindösszesen 9 megyéből érkezett. A beadott igények szerint május és október között havi átlagban 1589 fő közfoglalkoztatott bevonását tervezték előzetesen a munkáltatók, tehát – bár adottak a jogszabályi feltételek – a munkáltatók alig élnek ezzel a felkínált lehetőséggel.

A kormányhivatalokhoz ténylegesen bejelentett munkaerőigények száma elkeserítően alacsony: 2017 első hét hónapjában összesen 325 fő iránt jeleztek igényt, 234 főt mezőgazdasági idénymunkára, 91-et pedig alkalmi munkára vettek fel. Ezekre az álláskeresők mellett 221 közmunkást is kiközvetítettek, 149 főt a mezőgazdasági idénymunkára, végül az összes jelentkező (álláskeresők és közmunkások) közül 114 embert sikerült fel is venni. Vagyis 120 emberrel kevesebbet vettek fel szükségesnél.

Mégis a legfőbb gond ott van, hogy hiába írja elő a törvény, az egyszerűsített foglalkoztatási munkaerőigények nem igazán szoktak eljutni a munkaügyi szervezet látókörébe.

A tárca tájékoztatása szerint mezőgazdasági idénymunkára a legtöbb közmunkást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közvetítették ki, 48 főt, Somogy megyében pedig 44-et. Ezen kívül érintett volt még Tolna, Zala, Heves, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is, bár a sikeresen közvetített közmunkások száma 11 fő alatt maradt az év első 7 hónapjában.

Forrás: mfor.hu