A közeli napokban 120 olyan, olcsónak számító munkásszálló férőhely szűnik meg Budapesten, amely évek óta sok ember számára biztosított kilépési lehetőséget a hajléktalanságból. Magyarországon egyre mélyül az alacsony jövedelmű embereket érintő lakhatási krízis - hívja fel a figyelmet a tarthatatlan helyzetre a Menhely Alapítvány. 

Budapesten az elmúlt öt évben kétszeresére növekedtek a magánpiaci lakbérek, tovább csökkent az önkormányzati bérlakásállomány. Az alacsony jövedelmű polgárok egyre inkább kiszorulnak az egyébként is rosszul szabályozott magánbérlakás-piacról. Így fiatalok, idősek és családok ezrei kényszerülnek arra, hogy tartósan hajléktalanellátó, vagy gyermekvédelmi intézményekben, vagy éppen jó-rossz munkásszállókon éljenek - írják a dokumentumban.

Sok ember számára ezek a munkásszállók jelentik az egyetlen esélyt a hajléktalanságból való kikerülésre, vagy a hajléktalanná válás elkerülésére. A még megfizethető szálláslehetőségek száma most tovább csökken Budapesten az óbudai Kunigunda Munkásszálló diákszállóvá történő átalakításával. Akik nem találnak más megoldást, azoknak a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat próbál valamilyen elhelyezést találni (sokan így is visszakényszerülnek a hajléktalanellátásba).

Mindezek miatt A Város Mindenkié csoport és a Menhely Alapítvány felhívja a Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetését, hogy mielőbb hozzanak létre a Magyar Állam, illetve annak vállalatai tulajdonában lévő, évek óta üresen álló, lakhatási célú ingatlanokban olcsó, támogatott munkásszállókat és szobabérlők háza típusú lakhatási lehetőségeket, az alacsony jövedelmű polgárok hajléktalanná válásának az elkerülése érdekében. Felhívjuk a fővárosi és a kerületi önkormányzatok döntéshozóit, hogy a fővárosi lakhatási válságra tekintettel intézkedjenek az alacsony jövedelmű budapestiek számára is megfizethető bérlakás-állomány megőrzéséről és bővítéséről - zárul a közlemény. 

Forrás: Népszava