Hónapokon belül bevezetné a mágneses beléptetőkapukat a BKK, de még nincs kész terv arra nézve, mi lesz a feladat nélkül maradó ellenőrökkel. Pedig a BKK már 2013 óta tervezi a jegykezelő kapuk felállítását.

Hétfőn a Világgazdaság arról írt, hogy nyár végén elkezdik az elektronikus jegyek használatához szükséges beléptetőkapuk telepítését a budapesti metrókon, elsőként a Deák Ferenc téren és a H6-os HÉV Közvágóhíd végállomásánál.

Az elektronikus kapuk bevezetését már évek óta tervezi a BKK, 2013-ban három hónapra próbaüzembe is állították őket az egyik megállóban. A próbaüzem végén 5,3 millió forintnyi hitelt is felvettek az EBRD-től, a következő évben azonban semmit nem haladt előre a projekt. A pályázatot (ami a BKK elmondása szerint nem közbeszerzés, hanem az EBRD szabályai szerint zajló beszerzés volt) csak 2015-ben írták ki, a fejlesztést végül 36,8 milliárd forintért – hasonló külföldi beruházásokhoz képest igen drágán – kapta meg a Scheidt & Bachmann német cég.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke

A beléptetőkapuk felszerelése számos ellenőr munkáját kiváltaná. Azonban hiába húzódik az ügy már legalább négy éve, úgy tudjuk, a BKK-nak még nincs terve arra nézve, mihez kezdjen velük. „A szakszervezet célja, hogy ne legyenek elbocsátások, legfeljebb csak átszervezés” – mondta a Hírtv.hu-nak Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Mint mondta, még nem tudni, hogy a BKK tervez-e leépítéseket. Azonnali elbocsátásoktól biztosan nem kell tartani, várhatóan a kapuk felszerelése után egy átállási időszak kezdődik, vagyis a kapuk mellett az ellenőrök is dolgoznak majd. Azt viszont, hogy ez milyen hosszú lesz, még nem tudható.

Nemes Gáborék szerint ősszel, vagyis az első kapuk felszerelése után indulhatnak a tárgyalások az ellenőrök munkájáról. Szerinte (ha az ellenőröknek nem sikerül hosszabb távon más területen munkát adnia a BKK-nak) elképzelhető egy hosszú átállási időszak, ami alatt nem vesznek már fel új ellenőröket. „A BKK-nál viszonylag magas a fluktuáció az alacsony bérek és a munka kis megbecsültsége miatt. Az ellenőrökre, akiket folyamatosan sok atrocitás ér, ez fokozottan igaz, hosszú távon kevés embernek vonzó ez a szakma” – mondta.

Forrás: HírTV