Veszélybe kerül a mentődolgozóknak járó összes béren kívüli juttatás, miután a korábban tüntetést is rendező szakszervezet megtámadta az Országos Mentőszolgálat kollektív szerződését. A munkaügyi bíróság pénteken tart tárgyalást az ügyben – írja a Magyar Nemzet.

A mentődolgozóknak járó különféle pótlékok, jutalmak, valamint az összes béren kívüli juttatás veszélybe kerül, miután a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kollektív szerződését. Ez az az érdekvédelmi szervezet, amely május elején demonstrációt tartott az OMSZ székháza előtt, és amelynek elnöke, Kusper Zsolt akkor jelezte: egészen addig folytatják a tiltakozó akciókat, amíg nem sikerül elérni, hogy a 253 mentőállomáson dolgozó 7800 mentődolgozó legalább a jelenlegi bruttó bérét megkapja nettóban.

Kusper Zsolt,  a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke

Kusper Zsolt most érdeklődésünkre azt mondta: egyelőre nem tűztek ki időpontot újabb demonstrációra, egyeztetnek a szakszervezet és a mentőszolgálat vezetése közötti együttműködés kereteiről. Csakhogy közben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság e hét péntekre kitűzte az első tárgyalást abban a perben, amelyet a MOMSZ indított az OMSZ ellen. A keresetet – mint a szakszervezeti vezető most elmondta – még januárban nyújtották be, mert hiába minősülnek reprezentatív szakszervezetnek, a mentőszolgálat vezetése nem vonta be őket a kollektív szerződésről zajló egyeztetésbe, azon csak a Mentődolgozók Önálló Szakszervezet (MÖSZ) vett részt.

Csakhogy amennyiben a bíróság most hatályon kívül helyezi, illetve megsemmisíti a múlt év decemberében elfogadott kollektív szerződést, a mentődolgozók eleshetnek mindazoktól a juttatásoktól, amelyet azok alapján biztosít számukra az OMSZ. Nemcsak az Erzsébet-utalványt felváltó havi hatezer forintos rendszeres pénzbeli juttatástól, de a balesetmentességi és a hűségjutalomtól, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulástól vagy az iskolakezdési támogatástól is.

Kusper Zsolt szerint ugyanakkor „az csak egy dolog”, hogy mindez szerepel a kollektív szerződésben, e juttatások akkor is adhatók, ha a megegyezést hatályon kívül helyezik. Hangsúlyozta, hogy ők nem a kollektív szerződés ellen vannak, de a jelenlegit nem tartják elég jónak.

Toma Lajos, a dolgozók részéről a szerződést szignáló MÖSZ elnöke lapunknak nyilatkozva viszont egyrészt hangsúlyozta, hogy kollektív szerződést sehol nem kötelező kötni, másrészt meggyőződését fejezte ki, hogy az adott helyzetben a lehető legjobb feltételeket sikerült kiharcolniuk. Olyan juttatásokat tudtak bevenni a kollektív szerződésbe, amelyek nemhogy általában az egészségügyi intézményeknél, hanem a közszférában sem jellemzők. Emellett sikerült elérniük az 50 százalékos éjszakai műszakpótlékot és a mentésirányításban dolgozóknak a munkahelyi pótlékot. A MÖSZ ugyanakkor jelenleg is tárgyalásokat folytat az OMSZ vezetésével, mert több módosító javaslatuk is van, amelyekkel még előnyösebb helyzetbe hoznák a mentődolgozókat.

Elsődleges fontosságú az egészségügy
A kormánynak elsődleges fontosságú az egészségügy helyzete, ezt mutatja, hogy a jövő évi költségvetésben az ideinél 220 milliárd forinttal költenek többet az ágazatra – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Semmelweis-nap alkalmából. Felidézte: ez a nap 2011. július elseje óta munkaszüneti nap az ágazatban dolgozóknak, és ezzel a magyar egészségügyben dolgozók munkájának fontosságát ismerik el. Közölte: az elmúlt időszakban több mint 500 milliárd forintot költöttek uniós forrásokból az egészségügyre, de annak valódi értékei nem az épületek vagy a műszerek, hanem a benne dolgozók. Szólt arról is, hogy a napokban jelent meg a kormány 40 milliárd forintos csomagja, amelyből elkezdődik a főváros és Pest megye intéz­mé­nyei­nek fejlesztése. (MTI)

Forrás: Magyar Nemzet