A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a tavalyi 31 százalék után becslések szerint idén már elérte a 34 százalékot – közölte a Trenkwalder személyzeti szolgáltató.

Mindez többek mellett a rehabilitációs kártya kiterjesztésének köszönhető, amivel januártól jelentősen (180 ezerről több mint 350 ezerre) nőtt a jogosultak köre. Ugyanakkor nagyon fontos lépés volt, hogy a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a korábbi évekhez képest 964 500 forint volt, most 1 147 500 forint. Ráadásul a 25 főt foglalkoztató vállalkozásoknak, ha a munkaerő-állományuk 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, akkor nem kell befizetniük az éves rehabilitációs hozzájárulást.

Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár

„Több szakterületen is egyre nagyobb a kereslet a fogyatékos emberek munkája iránt, akik minőségi szolgáltatásokkal, termékekkel mutatják meg képességeiket” – hangoztatta tegnap a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly azt mondta, hogy már a fogyatékos embereket foglalkoztató akkreditált cégek is azt jelzik, hogy mostanra a piac átalakult, és a munkaadók szinte már „vadásznak” a felkészült szakemberekre. Az elképzelések szerint a jövőben fokozatosan átalakítják a bértámogatásai rendszert, eszerint nagyobb hangsúlyt kaphatnak majd a védett munkahelyek.

A foglalkoztatási rehabilitáció rendszerére 39 milliárd forintot fordítanak idén és jövőre is, fejlesztő foglalkoztatásra további 5-6 milliárd forintot. A kormányzat felkarolja, támogatja és ösztönzi azokat a programokat és kezdeményezéseket, amelyek a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját szolgálják – mondta Czibere.

Forrás: teol.hu