Nagyon sok munkáltatónak és munkavállalónak okoz nehézséget a családi adóalap-kedvezmény nyilatkozat helyes kitöltése – olvasható a munkajog.hu-n.

Bérszámfejtési csoportunk tapasztalatai szerint jellemzően az eltartottak minőségét és a jogosultság jogcímét nem jelölik a munkavállalók.

2016. január 1-től jelölni kell az eltartottak neve mellett, az eltartotti minőséget az alábbiak szerint:

  • Kedvezményezett eltartott
  • Eltartott
  • Felváltva gondozott gyermek
  • Kedvezménybe nem számító

Ezen adatok mellett jelölni kell továbbá, hogy milyen jogcímen veszik igénybe a családi adóalap kedvezményt. A jogosultság jogcímei a következők lehetnek:

Jelen bejegyzésemben a kitöltéssel kapcsolatos változásokat foglalom össze.

Változás esetén új nyilatkozatot kell kitölteni, a módosítást a „Módosított nyilatkozat" jelölésére szolgáló négyzetben ezt X-szel kell jelölni. Módosítás esetén a változás időpontját is fel kell tüntetni a nyomtatványon.Gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő házastárs.

Családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő hozzátartozó.
Rokkantsági járadékban részesülő, vagy ilyen személlyel közös háztartásban élő hozzátartozó.
Várandós nő vagy vele közös háztartásban élő házastárs.

Fenti változások oka, hogy 2016. januárjától a munkáltatónak a havi 08-as adó és járulékbevallásban részletesen adatot kell szolgáltatnia az adóhatóság felé a családi kedvezmények igénybevételéről.

A kedvezmény összege is változott részben!
2016. januártól már emelkedett a két eltartott esetén a kedvezményezett eltartottanként érvényesíthető kedvezmény havi összege. A családi adóalap-kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként az alábbiak szerint alakul 2016-ban:

  • egy eltartott esetén 66 670 forint
  • kettő eltartott esetén 83 330 forint
  • három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint.

Így két gyermek esetén a tavalyi 10 000 Ft adókedvezmény helyett már 12 500 Ft kedvezményt tudnak érvényesíteni kedvezményezett eltartottanként a családok.

A kitöltésnél figyelemmel kell lennie a munkavállalónak, szülőknek, hogy a gyermek(ek) után családi pótlékra jogosultság fennáll –e, miként kell a gyermeket a családi kedvezmény számításánál figyelembe venni.

Forrás: munkajog.hu