Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), mint a közszféra legnagyobb szakszervezeteit tömörítő konföderációk, közös levelet írtak Lázár János miniszternek.



   Lázár János a 2016. január 21-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 72 kormányzati fenntartású szakmai intézmény megszüntetését vagy más szervezethez való beolvasztását tervezi.

Az érdekvédők szerint ezzel a kormány megszegte a Közalkalmazottak Jogállásáról szóló törvényt, amely egyeztetési kötelezettséget ír elő számára. Ehelyett a sajtón keresztül üzente meg közalkalmazottak tízezreinek, hogy munkahelyüket megszünteti vagy átalakítja.

   Az ÉSZT és a SZEF a levélben kérte, hogy a kormány haladéktalanul hívja össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot és üljön le tárgyalni a szakszervezetekkel, mutassa be azokat a hatástanulmányokat, amelyek alapján a bejelentett, soha nem látott mértékű szervezeti átalakításokat kívánja megtenni. Átgondolt, megalapozott koncepció és az átalakításokat megelőző, érdemi tárgyalások nélkül elfogadhatatlan ilyen, tízezrek életét befolyásoló bejelentéseket tenni.