Az európai uniós jog és a szervezkedési jog megsértésének nevezte Benke Norbert, a Vasas Szakszervezet regionális vezetője a bíróság első fokú döntését, amellyel elutasította a pécsi Honsa Kft.-től 2013 novemberében elbocsátott hét szakszervezetis munkavállaló bírósági keresetét.

A keddi pécsi sajtótájékoztatón Benke Norbert úgy fogalmazott, „ha a magyar jogrendszer nem fog tudni dönteni az ügyben, elmegyünk Strasbourgig".

A bíróság elsőfokú döntésének indoklását - amelyben a német tulajdonban lévő, autóalkatrészeket gyártó cég javára ítéltek - január elején vette át a munkavállalók jogi képviselője. A cég hét egykori dolgozója a Vasas Szakszervezethez fordult, mert szerintük azért vesztették el az állásukat, mert az üzemi szakszervezet vezetői, hangadói voltak.     A munkavállalók ezt követően nyújtottak be keresetet a cég ellen, amelyhez a Vasas Szakszervezet jogi segítséget nyújtott.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke hangsúlyozta, hogy a magyar társadalom érdekeit gátolják azok, akik a szakszervezetek tevékenységét korlátozzák. Kiemelte, hogy a szakszervezet országszerte több munkáltatóval is perben áll, miután „vagy nem akarják megengedni a szakszervezet megalakulását, vagy a létező érdekképviseletet gátolják tevékenységében erkölcsileg és jogilag elítélhető eszközökkel".    

Megfogalmazása szerint drámai helyzet uralkodik a magyar munkaerőpiacon, a cégeknél hatalmas a fluktuáció, amelynek okaként a rossz munkakörülményeket és alacsony jövedelmeket említette. Hozzátette, hogy nemcsak orvosok és ápolókból, hanem a szak- és betanított munkásokból is hiány van a munkaerőpiacon.

A Honsa Kft. a baranyai gazdasági társaságok 2014-es adóbevallási adatai alapján elkészített, tavaly decemberben megjelentetett TOP100-as lista hetedik helyén szerepel 10 milliárd 608 millió forintos nettó árbevétellel.